13 April 2014

Bila Nak Kawin??

Assalammualaikum w.r.t


Ok tajuk pon dah cliche sangat. Persoalan yang makin kian di pertanyakan selaras dengan pertambahan umur yang dah nak masuk suku abad. Yes, I'm gonna be 25 years old in two month. So what? Age is just a number. The thing is, are you ready to get married? My answer is nope. Even budak umur 19 tahun pon, dah kalau dia dah ready nak kawin, maka kawinlah dia. Ready tu bukan bermaksud ready nak dapat laki or bini je, but the most important thing is, you are ready to hold such a big big responsibility. Dulu aku pernah buat entry yang bertajuk 'Marriage is responsibility'. And now, the point is just the same with what written in that entry. Tanggungjawab berumah tangga ni bukan boleh buat main main der. Keputusan yang bakal diambil mesti ikhlas, yakin dan istiqamah. Kalau tak, memang korang tak ready lagi nak menempuh alam rumah tangga. And that's what I feel right now. Dan aku tak boleh nak expect bila aku akan ready sebab itu semua kerja Allah. Allah dah siap tulis dah setiap orang dari kita akan berkahwin umoq berapa, dan dengan sapa.

Lagi satu jawapan yang akan aku bagi bila sesiapa tanya aku bila nak kawin, of course la tak jumpa jodoh lagi. Bila aku cakap macam ni ramai yang tak percaya. Sesungguh sungguhnya Mr Right masih dalam pencarian. Tapi, right now I want to forget about finding a 'right' man for myself, but what I need to do now is to be come a 'right' woman for my future husband. Lelaki baik adalah untuk wanita yang baik. So, I keep that words. Buat wanita wanita yang seangkatan dengan aku yakni masih dalam pencarian Mr Right, jom persiapkan diri menjadi muslimah yang layak dan solehah untuk bakal zauj kita. Insha Allah bakal bakal suami semua, doakanlah kami. Tapi bakal bakal suami pon mesti ler buat persiapan juge. Jadilah imam yang terbaik, pelindung yang terhebat dan pembimbing yang berwibawa kepada kami, si kaum hawa.

Lepas dah settle dua benda kat atas tu, bole ler kome kawin ye. Insha Allah bukan kita sahaja yang akan bahagia, perkahwinan juga akan diberkati olehNya. Amin. Doakan yang terbaik untuk semua.
Jangan lupa juga doakan semua penumpang MH370 supaya mereka ditemui dengan segera dan selamat. Amin ya Rabbal A'lamin.


End of Entry.
Assalammualaikum.

3 ulasan:

  1. setuju. kita sebaya. when people keep asking regarding married.. kenapa mesti tak faham istilah masih dalam pencarian Mr. Right. takdir kita berbeza-beza. dan nasib juga begitu. apa yang kita boleh lakukan berusaha dan berserah pada Allah.. :)

    insyaAllah, sesuatu yang terbaik ada untuk kita hadiah dari Yang Maha Esa..

    BalasPadam
  2. Assalamualaikum, saya blogwalking kat sini, jemput datang ke blog saya http://ibu2ahmad.blogspot.com.

    BalasPadam